Overvejelser ved investering i digitalisering - del 2
I mit første indlæg foreslog jeg nogle synspunkter at overveje, når du digitaliserer en B2B virksomhed. Kort sagt påstod jeg, at alle B2B købere er B2C købere, når de har fri, og derfor forventer at blive betjent med den samme service online.
Det vil sige med søge- og personaliseringsfunktioner, der leverer relevante og personlige data. Det er dog forskelligt, hvordan du finder personlig data. B2B køberne søger ofte efter produkter, der passer til deres nuværende installation, mens B2C købere trigges af produktspecifikationer og omni-funktioner.
Fokusér på integrationskrav - ikke kun på funktioner!
Jeg foreslog også at bruge platforme til deres tilsigtede brug og investere i dem, der kræver så få integrationer som muligt, uden at falde for fristelsen til at købe den ikke-tilpassede platform, der hævder at gøre det hele. Den første giver mening for alle.
Hvis du vil køre bil, køb en bil og ikke en båd, så hvorfor er der så stort et fokus på integrationer?
Tænk på en B2B virksomhed, der sælger reservedele til en bestemt branche. Hvis sådan en virksomhed er på en mission, om at udvide deres forretning med en digital salgskanal, ville de have brug for en ehandelsplatform integreret med deres PIM, EPR og fragtløsninger. Dette er blot det absolutte minimum. Senere, efterhånden som kravene vokser, kan andre systemer komme i spil som eksempevis CRM, E-mail Marketing, CAM osv.
Alle disse forskellige løsninger leveres og tilpasses formentlig af forskellige leverandører, og hver af dem skal deltage i projektet for at bygge de nødvendige integrationer til ehandelsplatformen. Et succesfuldt projekt afhænger nu fuldt ud af hver leverandørs evne til at levere. Og naturligvis projektledernes evne til at koordinere alt dette, mens de håndterer den kulturelle omstilling, som virksomheden kræver for at få det fulde udbytte af den nye digitale salgskanal.
Minimering af leverandører og teknisk kompleksitet er uden tvivl den eneste grund til at fokusere på at begrænse antallet af integrationer.
I al sin enkelthed er integrationer simpelthen datamotorveje. I eksemplet ovenfor kunne dette være salgsordrer fra ehandelsplatformen til ERP systemet, eller produktdata fra PIM til søge- og anbefalingsmaskinen på ehandelsplatformen. En bestemt integration vil levere det specifikke sæt data, der kræves af en funktion og typisk kun det. Fremtidige ændringer af en funktion enten i ERP eller i ehandelsløsningen vil drive ændringer til integrationer, så det, der er komplekst og dyrt at etablere, er også komplekst og dyrt at vedligeholde og udvide. Og for at gøre ondt værre tilbyder forskellige løsninger individuelle produktkøreplaner. I et fuldt integreret miljø vil opgradering af én løsning til den nyeste version have konsekvenser for alle andre. Det er teknisk struktur, der vokser med antallet af integrationer!
I alle de år, jeg har arbejdet med at bygge it løsninger, har jeg aldrig set en CFO estimere og rapportere teknisk struktur, men hvorfor er dette anderledes end den økonomiske eller miljømæssige rapportering, som CFO'er leverer hver dag? Teknisk struktur er maven, der rammer CTO'en, når han får til opgave at udføre en systemopgradering, som virksomheden kræver, og indser, at det næsten er teknisk og økonomisk umuligt på grund af den spaghetti-infrastruktur, der er blevet bygget gennem årene.
Betyder det, at de kombinerede pakker er det bedste valg?
Nej, tværtimod. Og det er netop her, det bliver svært. Ovenstående taler til én løsning fra én leverandør, men i betragtning af kompleksiteten, der er i enhver virksomhed, er dette urealistisk. Håndtering af flere lagre, indkøb af råvarer, komplicerede ordrestrømme fra utallige kanaler, digital markedsføring og kunderelationer kræver alt sammen komplicerede og meget forskellige løsninger. Skræddersyede løsninger er påkrævet, men CFO'en skal altid udfordre virksomhedens ønske om at købe best of breed. Nogle digitale suiter tilbyder både CMS, eCommerce og markedspladsadministration, og der findes ERP platforme med CRM funktioner, og sådanne systemer kan dække virksomhedens faktiske behov. Med andre ord, færre systemer resulterer i færre integrationer og mindre teknisk kompeksitet.
Alt dette er en opfordring til at overveje integrationskrav lige så højt som krav til systemets funktioner, når du skal investere. Nogle virksomheder kan ikke leve uden branchens bedste løsninger, men min erfaring er, at der er en tendens til at overinvestere i funktioner uden at overveje langsigtede konsekvenser.
Om Solteq
Solteq er en nordisk it-serviceudbyder og softwarehus, der har specialiseret sig i digitale forretningsløsninger og vertikale softwaremarkeder. Vores mission er at forenkle den digitale verden for at gøre en bedre fremtid. Vi er en partner, der forstår at vende den digitale disruption til gavn for vores kunder. De nøglesektorer, hvor virksomheden har langvarig erfaring, omfatter detailhandel, gæstfrihed, fremstilling, industri, energi og service.
Solteq opererer i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Polen og Storbritannien med 13 kontorer og beskæftiger +600 fagfolk.
Vi er specialister i Dynamics 365 Business Central, Manufacturing, Warehouse Logistics, Digital commerce, Commerce, Omnichannel, Customer Experience, Digitalisering, Digital Business, Customer Engagement, Software, Business Development, POS, Robotics, Blockchain og AI.
Læs mere på Solteq.com